Strategie bullshit

Regeltjes, ‘moeten’, een keurslijf. Vorige week tijdens het sparren met een business buddy kwam ik erachter dat dat is hoe ik strategie zie. Oef! Niet zo gek dat ik me ertegen verzet. Maar toen ging ik nog verder nadenken. Doe ik dat eigenlijk wel? Of werk ik stiekem misschien vaker vanuit strategie dan ik denk? Maar ben ik alleen soms nog zoekende naar wat bij mij past? Neem nu mijn blog. Hoe vaak is deze NIET verschenen op maandag of dinsdag de afgelopen tijd? Wat mijn blog betreft heb ik een bijna ijzeren discipline. Ik schrijf hem op meestal op zondag, soms op vrijdag al en sowieso uiterlijk op maandag. En ik post hem bijna altijd op maandag, in hoogst enkele gevallen op dinsdag. En mijn stories, die ik nu een week post? Ik was van plan in het weekend niets te posten, maar ik heb het stiekem toch gedaan. (Trouwens: Volg je me daar al? Ik post iedere werkdag – en soms dus zelfs in het weekend – tips in mijn stories, meestal een filmpje, soms alleen tekst. En je leert me nog wat beter kennen daar)

Flow of strategie?

En jij? Werk jij vanuit flow of strategie? En sluit het ene het andere eigenlijk uit? Als ik weet dat ik ‘moet’ gaan bloggen (het voelt voor mij niet als moeten), dan duurt het eigenlijk nooit lang voor er een idee opkomt in mijn hoofd. En als ik eenmaal achter mijn laptop zit, komen de woorden meestal bijna vanzelf. Dat is niet altijd zo geweest, maar ik heb het mijzelf aangewend om zo te werken. Flow kan dus heel goed volgen uit strategie. Je spreekt iets af met jezelf, gaat ervoor zitten en voilà!

Leuk geprobeerd, Lievaart!

Ik kan me voorstellen dat er nu iets zoals het bovenstaande in je opkomt. ‘Tuurlijk, Nadia, dat werkt zo voor jou! Maar ik ben geen schrijfcoach, geen tekstschrijver. Bij mij komen de woorden niet zomaar.’ Denk niet dat ik nooit mijn hersens heb moeten pijnigen om de woorden te vinden. Denk niet dat het bij mij altijd vanzelf is gegaan. En nog steeds is dat niet altijd zo. Vaak, maar niet altijd. Ook bij mij stroomt het soms niet. Komt er gewoon niets. Of is het gewoon niet goed genoeg. Ik had bijvoorbeeld een idee waar ik vandaag over wilde gaan bloggen, maar het voelde niet goed, dus heb ik een ander onderwerp gekozen dat me wel aan kwam waaien.

Maar wat nu als het écht niet lukt?

Soms lukt het echt niet, wat je ook probeert. De woorden komen niet, of ze stromen niet. Ze komen niet uit je hart, maar alleen uit je hoofd en ze voelen gewoon niet kloppend. Wat doe je dan? Ik raad mijn klanten altijd aan om dan even heel iets anders te gaan doen. Een wandeling te maken, een dansje te doen, te kleuren, te zingen. Iets wat je uit je hoofd haalt en wat dingen in beweging brengt. Stil naar je computer of je schrijfblok blijven staren heeft totaal geen zin. Mocht er geen idee spontaan in je opkomen, stel jezelf dan wat inspiratievragen zoals ze ook in mijn blogtips (mijn download op mijn site) staan. Bijvoorbeeld: ‘Wat is me afgelopen week opgevallen?’ (in je praktijk/onderneming of daarbuiten) of ‘Welke vraag stelde een klant mij afgelopen week waar ik anderen ook mee kan helpen?’ Of denk na over welke transformatie jij eigenlijk zou willen zien bij je klanten. Heb jij zelf die transformatie doorgemaakt? Zo ja, hoe was dat voor jou? Wat had je daarvoor nodig?

Plan je acties in

Plan je bloggen, je social media posts, je acties in, dan weet je wat je van jezelf verwacht. Voor mijzelf werkt het niet als ik er een tijd aan verbind, voor sommigen juist wel. Ik blokkeer daardoor, maar ik kan wel met mijzelf afspreken dat ik iets dagelijks doe, zoals mijn instagram posts, of zoals met mijn blog dat ik zorg dat mijn blog maandagochtend vroeg online kan. Kijk wat voor jou werkt en ga ervoor zitten. Je zult zien dat je flow negen van de tien keer volgt als je er een gewoonte van maakt.

Kom je er nu zelf niet uit, of durf je écht niet te vertrouwen dat jij kunt schrijven? Ik weet echt zeker dat jij ook kunt bloggen en ik help je met alle liefde én ik kan het je laten zien. Klik hier voor meer informatie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *