Ik wist niet dat ik het in me had!

“Welke blokkades heb je nog? Wat staat je nog in de weg om jouw doelen te bereiken?” Ik ben op het Be Epic Event van Monica Job en zij stelt deze vraag. Ik schrijf ijverig op: Mijn straalangst. Ik kreeg de laatste tijd meerdere gouden kansen aangeboden en wat deed ik? Uitstellen. Excuses verzinnen (‘Ja maar eerst moet ik…’). Ja, ik heb soms wat faalangst, maar mijn straalangst is vele malen groter.
“Ben je er klaar voor om dit voorgoed achter je te laten?” ‘Ja!’ zegt mijn hart, ‘Dat ligt eraan’ zegt mijn hoofd. En dan komt de pijl tevoorschijn. ‘Zie je, die pijl!’ zegt mijn hoofd ‘veel te eng!’
“Deze pijl staat voor alles wat je tegenhoudt. Straks zet je hem hier, op dit gevoelige plekje op je hals. Deze dames begeleiden je hierbij. Ben jij klaar om je blokkades te doorbreken?”

Angst

Ergens in mijn lijf komen allerlei angsten omhoog. Is het niet gevaarlijk? Doet het geen pijn? Kan ik dit wel? Wil ik dit wel? Met kriebels in mijn buik en een racend hart neem ik plaats in ons groepje. De eerste dame pakt de pijl, zet hem op haar hals, de begeleidster staat achter het plankje waar de pijl tegenaan staat. “Denk voorbij het plankje, voorbij je blokkade.” Het lukt haar niet de pijl in de eerste pogingen te breken. Ik wil eigenlijk gelijk als volgende, laat het maar over zijn. De zenuwen gieren door mijn lijf, maar ik voel ook iets anders. Ik besteed er niet te veel aandacht aan, maar als ik heel eerlijk ben, voel ik het andere gevoel, mijn vastberadenheid, groeien. Daar breekt de pijl van degene die voor mij staat, ontlading volgt en ik ben blij voor haar. Het stemmetje dat ik dit niet kan, verdwijnt naar de achtergrond. Ook de volgende pijl gaat doormidden, wat een power! Ik stap snel naar voren, nu wil ik! Ik zet de pijl op het kuiltje in mijn hals. Adem drie keer diep in en uit. Ik voel de pijl niet eens, mijn focus ligt achter het plankje, achter mijn straalangst. Bij de laatste uitademing stap ik naar voren. PATS! Daar breekt ook mijn pijl, zonder moeite, zonder pijn, zonder naar gevoel. Monica komt net op dat moment bij het groepje, ik pak haar uitgestrekte handen en begin te springen van blijdschap. Blij als het kind dat ik was toen ik nog durfde te stralen!

Leeuwin

Later vertelden de vrouwen uit mijn groepje me dat ik net een leeuwin leek. Enorm gefocust en krachtig. En zo voel ik me ook, een leeuwin die klaar is om te brullen. Thuis plak ik mijn gebroken pijl op een blad en schrijf erbij: Als ik focus op mijn slagen en mijn succes, kan ik alles! En het mooie is, dat kan jij ook! Wij zijn allemaal zoveel krachtiger dan we denken! Ik zag het ook bij de andere vrouwen. Bij één brak de pijl met zoveel (ogenschijnlijk) gemak dat ik dat achteraf tegen haar zei. Ze gaf aan dat het voor haar helemaal niet zo voelde. “Dus je hebt veel meer power dan jij zelf nu voelt”. Met tranen in haar ogen beaamde ze dat. Ik sloeg de spijker op zijn kop. Ook bij degene bij wie het de eerste pogingen niet lukte, brak de pijl bij haar derde poging. Zo was het ook in haar leven, zei ze, ze had weleens meer dan een poging nodig, maar dan lukte het haar ook.

En jij?

Als deze oefening je iets leert, dan is het dat je met de juiste focus, voorbij alles dat je tegenhoudt, alles kunt. Je mag stralen, je mag jezelf laten zien! Je mag jezelf zijn! De kracht zit al in je, je moet hem soms alleen nog even ontdekken. Wat ga jij vandaag doen om je meer te laten zien? Wat ga jij doen om zonder schaamte jezelf te zijn? Welk verhaal heb jij te delen? Wie ben jij echt? Ik ben heel benieuwd!

En ervaar jij nog drempels om jezelf echt te laten zien? Om de verhalen in jouw hart te delen? Weet dan dat ik je met liefde help om ook te sprankelen! Jouw angsten, jouw twijfels zijn veilig bij mij. Jij mag zijn wie je bent. Ik neem je bij de hand en ik leid je over jouw drempels, naar een stralende toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *