De aller-, allerbelangrijkste

De meeste vrouwen met wie ik werk, zelf de meeste vrouwen die ik ken, hebben iets gemeen: Ze willen zorgen, anderen helpen, anderen helen. En hoe prachtig is dat? Misschien ben jij ook zo iemand. Maar wie vergeet jij dan vaak? Wie schiet erbij in? Wie loop je voorbij? Juist ja, jezelf!
Sporten? Ja natuurlijk, als de kinderen naar hun sportlessen zijn geweest en je partner de sport uurtjes heeft gehad en er dan nog tijd over is. Een goed boek lezen, of tijd maken voor je hobby’s? Zeker, als de kinderen op bed liggen, als je al je klanten goed geholpen hebt, of als het huis aan kant is. Werken aan wat jij echt wilt, waar je hart van gaat zingen? Ja, op zaterdag, tussen de wasjes en de boodschappen door. We zijn geneigd onszelf te vergeten. En natuurlijk zetten we daar stappen in. Plannen we ‘me-time’ in, maar hoe vaak komt het er echt van?

Ik weet dat het bij mij vaak bij plannen blijft

Ik ga wandelen, ja, echt waar! Als het mooi weer is, neem ik de tijd om even de natuur in te gaan (want ik hou van de natuur, maar niet van vies weer), alleen de was loopt straks zelf nog de mand uit, eerst maar even wassen. Oh ja, dat blogbericht moest er ook nog uit trouwens!
Ik ga straks nog even lezen in dat goede, leerzame boek… Oh, wacht, de school is bijna uit.
Deze week ga ik echt sporten vrijdagochtend! Donderdagavond: Tja, nu zit ik met die deadline voor die klant, ik ga volgende week wel.
Mijn eigen boek heeft ook aandacht nodig, ik heb al maanden niet meer geschreven! Maar de kinderen hebben me nu nodig. Misschien in het weekend?

Wanneer zien we nu eens dat wijzelf ook aandacht nodig hebben? Dat wat wij willen en wij vinden belangrijk is? Dat we het nodig hebben om ook aan onszelf te denken? Dat het belangrijk is om te uiten wat we voelen?

Ik zie ook veel te vaak dat vrouwen hun eigen dromen en hun doelen wegcijferen. Hun bedrijf moet ‘even tussendoor’ opgezet worden. Er is nooit tijd om er echt voor te gaan. Maar hoe wordt jouw missie meer dan een hobby die je beoefent, als je nooit de tijd kunt vinden om er volledig voor te gaan?

Wanneer is het tijd voor jou?

Wanneer is het tijd voor wat jij nodig hebt? Wanneer is het tijd om aan jezelf te werken? Wanneer is het tijd om voor jouzelf te zorgen? Wanneer is het tijd om je hart te volgen? Wanneer is het tijd voor jouw dromen? Wanneer is het tijd voor jouw verhaal? Heb je daar al een idee van? Heb je plannen gemaakt, je intenties gezet? Afspraken gemaakt met je omgeving?

Wat kun je doen?

Natuurlijk zijn er dingen die je kunt doen om je meer aan je afspraken met jezelf te houden (en ik schrijf dit net zo goed voor mijzelf als voor jullie 😉).

  1. Blokkeer tijd in je agenda/je planning. Ik journal tegenwoordig doordeweeks iedere ochtend zodra ik de kinderen naar school heb gebracht. Als ik zelf invloed heb op mijn afspraken, dan hou ik er rekening mee. Dus plan ik mijn telefonische afspraken wat later in de ochtend. Kan ik onverhoopt niet in de ochtend, dan probeer ik de avond ervoor in ieder geval mijn intenties op te schrijven voor de volgende dag. En in de ochtend even snel neer te krabbelen waar ik dankbaar voor ben. Heb ik echt geen tijd, dan doe ik het in mijn hoofd onderweg naar mijn afspraak. Op dezelfde manier zou ik tijd in kunnen plannen om te schrijven aan mijn boek, bijvoorbeeld op zondag van 11 tot 1.
  2. Vind jezelf de moeite waard. Of je dit gaat doen, staat of valt natuurlijk ook bij of je jezelf de moeite waard vindt. Wat is belangrijk voor jou? Vind je jouw dromen de moeite waard? Vind je jouw gezondheid de moeite waard? Vind je jouw groei de moeite waard? En jouw ontspanning? Of vind je je partner belangrijker dan jij jezelf vindt? Geef jezelf toestemming om jouw hart te volgen.
  3. Maak duidelijke afspraken. Met je partner bijvoorbeeld, of met kinderen die oud genoeg zijn om het te begrijpen. Regel oppas, regel hulp in de huishouding, zorg dat jij tijd over houdt voor wat belangrijk is voor jou.
  4. Doe het niet alleen. Neem een coach, maak afspraken met business buddies, doe mee met een Mastermind, spreek af met vriendinnen met dezelfde doelen. Je hoeft het niet altijd alleen te doen, samen is het leuker, krijg je hulp en heb je een stok achter de deur.
  5. Zorg dat je er echt even niet bent. Ik zeg weleens tegen mijn kids: “Mama is er nu even niet”, maar zolang ik er toch ben, trappen ze daar niet in, met name de jongste denkt dan: Dikke doei, je zit toch gewoon in je werkkamer? Dus kan ik gewoon naar je toe om te vragen of je wat te eten wilt maken. (Resultaat: Mama uit de flow en lichtelijk chagrijnig) Dus als je die afspraken hebt gemaakt, als je hulp hebt, zorg dan dat je gewoon soms niet thuis bent. (En is je doel nu het opschrijven en delen van jouw verhaal, check dan eens mijn retreat, dan ben je er een week echt niet en heb je alle rust en ruimte voor jezelf, voor wat jouw hart te vertellen heeft, voor jouw verhaal)

Vertel eens, hoe goed ben jij in het zorgen voor jezelf? In het najagen van jouw dromen? Wat zijn je dromen?

Wat ga jij doen om meer voor jezelf te kiezen? Wat ga je doen om jouw dromen waar te maken?

Deel het gerust hieronder met me! En als jouw dromen te maken hebben met schrijven of bloggen en ik kan misschien iets voor je betekenen, laat het me dan weten, dan plannen we een vrijblijvende belafspraak in. Ik help je met liefde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *